nedeľa 8. mája 2011

Záchrana

Na mori plávala rybárska loď. Boli na nej štyria rybári, ktorý sa vracali z lovenia rýb domov. Nemali veľa šťastia, siete z rybami boli stále málo naplnené. V diaľke videli veľryby ako plieskajú plutvami o vodu.
Raz keď spustili znovu veľkú sieť do mora, niečo sa stalo. Rybári sa veľmi snažili, ale sieť vytiahnuť nevedeli. Vtedy zbadali, že v sieti je uväznené mláďa veľryby. Z diaľky počuli nešťastné ryčanie jeho rodičov. Rybári museli mláďa zachrániť. Podarilo sa im sieť rozrezať a vyslobodiť rybie mláďa zo siete. Mláďa odplávalo k ostatným veľrybám a rybári sa vrátili k svojej práci. Nahádzali do mora späť rybárske siete a nachytali veľa rýb.
 Cestou domov videli ako za loďou pláva rodinka veľrýb s jedným mláďaťom. Možno im chceli poďakovať.

O budíku Muckovi

 Bolo raz jedno dievča, ktoré sa volalo Lucka. Keždé ráno ju budil budík, ktorému dala meno Mucko. Vždy sa na neho pozrela s úsmevom.
 Jedného dňa sa mu už nechcelo sedieť doma, tak sa rozhodol, že sa pozrie do susedov. Mali tam jedného veľkého nebezpečného psa, no s Muckom bol kamarát. Pustil ho preto do domu. A tam mali nový budík, ktorý sa volal Agnes. Keď ho Mucko uvidel, rozbúšilo sa mu srdce a zamiloval sa. Agnes sa naňho pekne usmiala.
 Odvtedy chodil do susedov každý deň a trávil s Agnes každú voľnú chvíľu. 

sobota 30. apríla 2011

Tiger

Kde bolo, tam bolo, žili raz dvaja ľudia ktorý dlho snívali o dieťati. Po dlhom čase sa im prianie splnilo a narodili sa im dve sestričky dvojičky. Volali sa Marika a Mirka. Boli to pekné dievčatká. Keď vyrástli, boli veľmi šikovné a pracovité.
Jedného dňa, na ich 10 narodeniny ich rodičia zobrali do zoologickej záhrady. Videli tam ťavy, zebry, opice, medvede aj tigre. Mirka si nevšimla kameň, potkla sa a spadla ku tigrovi. Tiger našťastie spal. Keď mama ale začala kričať, tak sa tiger zobudil. Bol hladný, ale ľudia mu nechutili, tak si Mirku iba poobzeral a spal ďalej. Mirka sa ľahko dostala od tigra von. Potom ešte poobzerali ostatné zvieratká a išli domov.
Odvtedy si sestry dávali veľký pozor keď išli do zoologickej záhrady, a spomínali na nepríjemný zážitok na ktorý si spomenuli vždy keď prišli ku tigrom.

piatok 29. apríla 2011

Stratená číslica

Bol raz jeden chlapec Marek, ktorý mal rád matematiku. Vedel dobre počítať a jeho obľúbenou číslicou bola dvojka. Ostatné číslice začali na dvojku žiarliť.
Osmička s desiatkou nahovorili ostatné čísla, aby dvojku vyhnali. Dvojka bola z toho veľmi smutná, lebo vedela ako ju Marek má rád.
Povedala si, že odíde. Ale keď sa s ňou čísla prestali rozprávať, neostalo jej nič iné, len aby odišla. Preto dvojka s plačom odišla a išla tak dlho, až kým neprišla ku abecede. Prvé si ju všimlo písmeno C a opýtalo sa, čo tam robí. Dvojka vyrozprávala čo sa jej prihodilo a chcela vedieť, či by nemohla medzi abecedou ostať. Písmená sa dohodli, že môže a dvojka bola z toho veľmi šťastná. Marekovi dvojka veľmi chýbala. Začal v škole dostávať zlé známky. Trojky aj štvorky, niekedy aj päťku. Prestal mať rád matematiku.
Vtedy si číslice uvedomili, ako im dvojka chýba, a že ju musia zavolať naspäť. Dlho ju hľadali. Ale nakoniec ju našli. Osmička s desiatkou sa dvojke ospravedlnili, že boli ku nej také zlé.
OD vtedy MArek znovu rád počítal, začal mať rád matematiku a nosil domov zase len dobré známky.

utorok 26. apríla 2011

Planéta Zem

Poviem vám tajomstvo.
Som čarovná planéta vo vesmíre.
Schovávam sa v mliečnej dráhe tisícich hviezdičiek planét.
Mám sviežu modrú farbu.
Mojím najväčším kúzlom je príroda.
Žije na mne toľko rôznych živočíchov a rastlín, že to sama nedokážem spočítať.
Jedinečné bytosti, ktoré nežijú nikde inde vo vesmíre, sú ľudia.
Sú rôzni. dobrí aj zlí.
Najradšej mám tých ktorý sa o mňa starajú.
Budem pekná len do vtedy, kým tu budú dobrí ľudia, ktorí milujú prírodu.

Nešikovná princezná

Bola raz jedna princezná, ktorá ktorá sa volala Zdenka. Bola tak nešikovná, že stále niečo strčila alebo rozbila. Čím bola staršia, tým väčšiu smolu mala.
Keď prišli jej 18 narodeniny a otec jej vystrojil veľkú oslavu bola veľmi nervózna, že niečo pokazí. Keď prichádzal kráľ, išla vedľa neho a stúpila mu na plášť. Kráľ spadol a rozbil si koleno. Vtedy sa kráľ rozhodol prezradiť princeznej prečo je taká nešikovná. Povedal jej o bosorke, ktorá ju zakliala, lebo má meno Zdenka. Kliatba pominie až keď sa vydá. Žiadny mládenec však nemal záujemo nešikovnú princeznú. Až raz prišiel jeden princ, a keď ju uvidel, hneď sa zamiloval. Vedel o jej nešťastnom prekliatí, no predsa si ju vzal za ženu. Odviedol si ju do svojho kráľovstva. Veľa krát sa princeznej podarilo niečo pokaziť alebo rozbiť.
Princovi to ale nevadilo, mal ju stále rovnako rád. A´jedného dňa zistil, že kúzlo pominulo. Odvtedy žili šťastne až do smrti.

Neposlušná Vanessa a predložky

Bolo raz jedno dievča, ktoré sa volalo Vanessa. Veľmi nerada sa učila. Najviac ju hnevalo, keď musela písať a čítať.
Písala tak škaredo, že už písmená to hnevalo. Najviac sa však hnevali predložky. Pretože ich nikde nepísala. Nakoniec vyškrtala predložky aj zo všetkých knižiek. Keď uvidela pani učiteľka preškrtané predložky v školských knižkách, dostala skoro šok. Vanessu to však vôbec netrápilo. Predložka sa preto rozhodla že ju potrestá a zmizne. Podstatnému menu však predložka veľmi chýbala, a tak sa rozhodlo že ju pôjde hľadať. Našlo ju až o tri hodiny, uplakanú a vyčerpanú. Poprosilo ju, aby sa opäť vrátila do knižky, lebo v knihe veľmi chýba. Tak sa predložka predsa len vrátila na svoje miesto, lebo bez nej to nebolo ono.
Vanessa pochopila, že aj predložka má v knihe svoje miesto, a že jej správanie bolo zlé.
Časom sa Vanesska v učení veľmi zlepšila a na konci roka mala najlepšie vysvedčenie z celej triedy.

Vydra

Na kraji lesa tiekla riečka plná rýb a rakov.
Všade lietali vtáčiky a hmýril sa všelijaký hmyz.
Na brehu riečky rástol vysoký dub. V jeho korune sa ukrýval výr.
Jedného dňa si zvieratká všimli, že pri jeho koreni sa začal niekto stavať zvláštne hniezdo.
Nikto také ešte nevidel. Neobyčajné zviera bolo veľmi rýchle a vedelo plávať. Myšky, sýkorky, srnky, a iné zvieratka lesa sa často prizerali na tohto obyvateľa iba z diaľky. Múdry výr im prezradil, že je to vydra.
Časom si na vydru zvykli všetci, prestali sa jej báť a stali sa aj dobrými priateľmi.

Lesná párty

Bol raz jeden les v ktorom žili spolu stromy, zvieratá a jedna zlá čarodejnica Peich.
Mala prútik, s ktorým vždy niečo čarovala.
Raz sa sama začarovala na dobrú čarodejnicu. Chcela byť ako Snehulienka, ktorá, vie čarovať. Ale celý les sa jej bál. Preto sa rozhodla, že uskutoční pre všetkých párty. Keď ju zvieratká a stromy videli ako tancuje, veľmi sa rozosmiali.
Pomaly sa ku nej všetci pridali tancovať. Strom dub si pri tom objednal malinovku, vlk si dal citronádu a medveď je preto taký veľký, lebo si rád dá pivko. Niektoré zvieratká si dosýta zatancovali.
Aj strom smrek si zatancoval so srnkou. Celá party trvala dlho do noci a keď skončila, všetky zvieratká sa vrátili do svojich domčekov.
Čarodejnica Peich sa to tak veľmi zapáčilo, až sa rozhodla, že párty bude robiť častejšie. Od vtedy si ju obľúbil celý les a ona prestala byť zlou čarodejnicou.